Bolivia

Sterk vrouwelijk leiderschap verhoogt de productie

Gecertificeerde cacao voor de internationale markt 

Bolivia  ABC

Alto Beni Cacao - hogere inkomsten voor de cacaoboeren


Alto Beni Cacao (ABC) is een cacao-exportbedrijf in de stad La Paz. Het bedrijf haalt zijn cacaobonen uit de regio Palos Blancos en verwerkt ze tot biologisch-gecertificeerde gefermenteerde bonen. De bonen zijn van hoge kwaliteit en bestemd voor de internationale gespecialiseerde markt. ABC draagt bij aan een verbeterde waardeketen van cacao en hogere inkomsten voor de cacaoboeren. Het bedrijf zorgt voor de opleiding van boeren en voorziet hen van jonge plantjes van goede kwaliteit.

 

Vrouwelijk leiderschap

Algemeen directeur van het bedrijf is Mery, een jonge vrouw die zich goed staande houdt in de door mannen gedomineerde cacaosector. Samen met een tiental mannen werkt ze in de verwerkingsfabriek aan het fermenteren en drogen van cacaobonen. Processen die dankzij haar aandacht nauwkeuriger en consistenter verlopen. Zo haalt Mery met een klein team de zakken cacaobonen bij de boeren op. Het is haar gelukt twee tot drie keer zoveel cacaobonen op te halen als haar mannelijke voorganger. Ze beheert niet alleen dit onderdeel van het productieproces (tussen de boer en de export) op efficiënte wijze, maar creëert ook ruimte voor andere vrouwen in de Boliviaanse cacaosector.

Bolivia - merry

Algemeen directeur Merry

‘Creëert ook ruimte voor andere vrouwen in de Boliviaanse cacaosector’


Vrouwen in de hele keten

Daarnaast geeft ABC boeren training in ‘good practices’ voor het verbouwen van cacao. ABC bevordert hiermee de uitbreiding van het Boliviaanse cacao-areaal door bij ten minste 160 boeren jonge plantjes van resistente variëteiten te introduceren. Doelstelling van het bedrijf is dat ten minste 50% van de getrainde contractboeren vrouw is. Ook stelt het bedrijf zich ten doel meer vrouwen in het midden- en hogere management aan te stellen. Behalve Mery als operationeel manager zijn ook de verantwoordelijken voor de kwaliteitscontrole op fermentatie, droging en de ondersteuning van logistieke coördinatie (waaronder het gecompliceerde exportproces) belegd bij vrouwen.

Verbeterde productie

Voor ABC geldt dat vrouwen leiderschap vaak anders benaderen dan mannen, wat bevorderlijk kan zijn voor de werkomgeving en waardoor het potentieel van de diverse medewerkers volledig tot zijn recht kan komen. Mery is een goed voorbeeld van zo’n inspirerend leiderschap. Ze luistert aandachtig, geeft geen bevelen op hoge toon en stelt de juiste vragen. Mensen voelen zich prettig bij haar, wat bevorderlijk is voor het teamwerk en de werksfeer. Uiteindelijk resulteert dit in verbeteringen in productie, productkwaliteit en de aanvoerketen.

Bolivia -

Kaart - terug naar overzicht

Naar overzicht projecten

Bolivia

Loading ...