Interview met Esther van Diepen

Vrouwen op een missie

Gendergelijkheid is niet alleen in ontwikkelingslanden een uitdaging . Ook in Nederland is er werk aan de winkel. Zo zijn internationale handelsmissies nog vaak een mannenzaak. Esther van Diepen van Mom in Balance ging als een van de weinige vrouwen op handelsmissie naar Tokyo. We vroegen naar haar ervaringen en advies voor een betere m/v verhouding.

Ester van diepen - met laptop

Waarom is het volgens jou belangrijk dat er meer vrouwen meegaan op missie?

Met mijn bedrijf Mom in Balance ontwikkel ik een digitale tool voor het management om zwangere werknemers te begeleiden. We zijn op zoek naar mogelijkheden om de tool door te ontwikkelen. Ik nam daarom deel aan de handelsmissie naar Tokyo. Het geeft een enorme vibe om mee te gaan op missie. Van alle deelnemers waren er maar vier vrouw. Ik geloof sterk in de meerwaarde van een betere man/vrouw balans tijdens missies. Het geeft een andere dynamiek, en vrouwen stellen andere vragen dan mannen. 

 

Wat heeft jou getriggerd om mee te gaan op missie?

Ik had al eerder gehoord over de missies, aangezien ik met mijn bedrijf al internationaal georiënteerd was. Het programma van deze missie sprak me erg aan. Veel vrouwelijke ondernemers zijn (nog) niet internationaal georiënteerd, en hebben eigenlijk net dat extra zetje nodig om over de drempel te stappen. Ik zie dat bij veel vrouwelijke ondernemers in mijn netwerk. 

 

Hoe kan RVO.nl meer vrouwen meekrijgen op missies?

Met behulp van promotie. Door mijn deelname ben ik in het RVO-bestand terecht gekomen. Ik word nu op de hoogte gehouden van de missies, en ik merk nu pas hoeveel RVO.nl organiseert. Ook helpt het om meer te communiceren over wat het kan opleveren, in praktische zin. Antwoord op de vraag “Waarom zou ik deelnemen?” moet helder zijn. Dit kan bijvoorbeeld door effectiever te communiceren over resultaten van eerdere missies.

 

Wat heeft de missie jou opgeleverd?

Door mijn deelname aan deze missie heb ik lokaal een netwerk opgebouwd, dankzij de ambassade. Ook met de deelnemers uit de groep heb ik nog regelmatig contact, bijvoorbeeld met de Hogeschool. Doordat ik nu in de ‘loop’ zit van handelsmissies, was ik snel op de hoogte van de missie naar Kenia. We hebben daar franchiseondernemers op locatie, en zij hebben uiteindelijk een deel van het programma gevolgd.  

Esther van diepen - esther van diepen en logo Mom

'Voor ons was de Nederlandse ambassade in Tokyo erg belangrijk. Ik heb echt heel veel gehad aan de individuele afspraken die zij voor mij regelden. Deze waren heel gericht. Nooit gedacht dat de ambassade ook connecties had met vrouwennetwerken. Zo zat ik opeens aan tafel met de marktleider van Japan op het gebied van zwangerschap en sport. Dankzij deze connectie kunnen wij Mom in Balance pitchen op een groot event in Japan.
Esther van diepen_50

Naar overzicht projecten

Esther van diepen

Loading ...