Water halen uit verafgelegen waterbronnen kost meisjes en vrouwen 125 miljoen uur per dag. Ieder jaar missen kinderen hierdoor in totaal ruim 400 miljoen schooldagen. Meisjes lijden meer dan jongens als er geen water beschikbaar is. Vaak zijn ze degenen die voor familieleden moeten zorgen wanneer deze ziek worden als gevolg van door water overgedragen ziekten, zoals diarree of cholera.
Het zijn dan ook meisjes en vrouwen die het meest profiteren van betere toegang tot schoon drinkwater. Ze houden meer tijd over om naar school te gaan, hun opleiding af te maken of een baan te vinden. En dit draagt weer bij aan een sterkere positie van vrouwen en meisjes als het gaat om inkomen, gezondheid, onderwijs, veiligheid en financiële zekerheid.
De meeste mensen in Malawi hebben geen drinkwater thuis en moeten hun water halen uit rivieren en stroompjes. Slechts één op de tien huizen in Malawi heeft stromend water of een toilet met riolering. Op 80 procent van de scholen is geen wc. Op het platteland heeft 42 procent van de mensen toegang tot veilig drinkwater.
Het Fonds Duurzaam Water is een publiek-privaat partnerschap op het gebied van water en sanitaire voorzieningen. Het fonds heeft als doel bij te dragen aan de waterveiligheid en waterbetrouwbaarheid in ontwikkelingslanden. Het verbeteren van de positie van vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden speelt hierbij een belangrijke rol. Een goed voorbeeld hiervan is het drinkwaterproject in Malawi, dat door Plan NL in samenwerking met partners wordt uitgevoerd binnen het FDW-programma van RVO.nl.
In de snelgroeiende stad Mzuzu, in het noorden van Malawi, werkt Plan samen met Vitens-Evides International (VEI), een Nederlands drinkwaterbedrijf, het drinkwaterbedrijf van Noord Malawi (NRWB) en de gemeente van Mzuzu (MCC) om de toegang tot veilig drinkwater, de sanitaire voorzieningen en de hygiëne te verbeteren. Vanuit de overheid is het NRWB verantwoordelijk voor het leveren van veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen aan de lokale bevolking. Deze belangrijke taak heeft het drinkwaterbedrijf onlangs overgenomen van de gemeente Mzuzu. Echter, het waterschap heeft een groot gebrek aan capaciteit om deze extra diensten te leveren, waardoor slechts 2/3 van de inwoners van de stad wordt bereikt.
Met name de inwoners in de omringende dorpen en krottenwijken hebben geen toegang tot veilig drinkwater en zijn aangewezen op krakkemikkig gebouwde ‘latrines’. Deze openbare toiletten zijn vaak onhygiënisch. Ook voelen vrouwen en meisjes zich onveilig omdat de latrines niet of slecht verlicht zijn. ‘Inmiddels hebben 45.000 mensen met een laag inkomen betere toegang gekregen door veilig drinkwater’Met steun van FDW krijgen NRWB en de gemeente Mzuzu steun bij het verbeteren van hun dienstverlening en het tegengaan van waterverspilling en watervervuiling.
Inmiddels hebben 45.000 mensen met een laag inkomen betere toegang gekregen door veilig drinkwater. Ook zijn er ruim 230 waterkiosken gebouwd waar mensen hun water kunnen kopen en 119 latrines die meer veiligheid bieden aan vrouwen en meisjes. Tot slot spelen vrouwen een grotere rol in beslissingen over water gerelateerde zaken.